3x voordelen van groene energie voor scholen

Scholen zijn grote gebouwen die dagelijks veel energie verbruiken. Denk maar eens aan al die klaslokalen die verlichting nodig hebben, aan alle computers en laptops die elektriciteit verbruiken en aan alle drank- en snackautomaten waar stroom voor nodig is. Net als bij andere grootverbruikers is het voor scholen zeer interessant om eens te kijken naar hoe zij kunnen besparen op hun energie zakelijk. Hoe kan dat beter door over te stappen op groene zakelijke energie? Groene stroom is beter voor de wereld en voor je portemonnee. Waarom dat zo is, lees je in dit artikel waarin drie interessante voordelen van groene energie voor scholen worden benoemd.

Duurzaam ondernemen met groene energie

Het grootste voordeel van groene energie voor scholen is het feit dat je met zo’n grote gemeenschap je steentje bijdraagt aan een betere wereld. Wat je misschien wel (of nog niet) weet, is dat groene stroom minder schadelijk is voor het milieu dan de traditionele grijze energie. Dit ligt voornamelijk aan de manier hoe beide soorten energie worden opgewekt. Bij het productieproces van grijze energie worden fossiele brandstoffen uitgeput waarbij veel CO2 vrijkomt. CO2 is zeer schadelijk voor het milieu. Kijken we naar de manier hoe groene energie wordt ‘gemaakt’ dan zien we dat dit veel minder schadelijk is. Bij groene energie wordt er namelijk geput uit natuurlijke bronnen die nooit op kunnen gaan. Hierbij komt veel minder CO2 vrij dan bij de productie van grijze stroom. Met groene energie help je dus mee aan het voortbestaan van de aarde.

Zelf energie opwekken zorgt voor gratis energie

Een ander voordeel van groene stroom is dat je het zelf op kunt wekken. Dit klinkt lastiger dan het uiteindelijk is. Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is een toepassing waarmee dat kan zoals zakelijke zonnepanelen. Natuurlijk is het zo dat je dergelijke zonnepanelen aan moet schaffen en dat dit een flinke investering is. Wat hierbij echter goed is om te weten, is het feit dat je de aankoopprijs er al binnen enkele jaren uit hebt. Scholen verbruiken ontzettend veel energie, wat betekent dat je veel zakelijke zonnepanelen nodig hebt om aan die vraag te kunnen voldoen. Over het algemeen kost het vijf tot zeven jaar tijd om de kosten van zonnepanelen terugverdiend te hebben. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Feit is in ieder geval dat je na een x aantal jaren kunt profiteren van gratis energie. Op die manier is zakelijke energie voor scholen zeer betaalbaar. Je moet alleen eerst investeren.

Bewustwording onder leerlingen en ouders

Tot slot nog een belangrijk voordeel van groene energie voor scholen: wanneer je als school communiceert dat je gebruik maakt van duurzame stroom in plaats van grijze energie zorg je voor een stuk bewustwording onder de leerlingen en hun ouders. Met behulp van duidelijke communicatie kun je er dus voor zorgen dat een grote diverse groep de voordelen van groene stroom in gaat zien. Willen we de aarde behouden zoals die nu is dan is dit ontzettend belangrijk. Als school heb je altijd al een voorbeeldfunctie; met groene energie kun je deze functie optimaal benutten. De instelling zelf is uiteindelijk goed bezig voor het milieu, minder geld kwijt aan zakelijke energie door het zelf opwekken ervan en bezig met het stimuleren van een grote groep mensen om óók over te stappen op groene stroom. Op Minder.nl lees je meer over het aanschaffen van zakelijke zonnepanelen voor een school of instelling.