27 november 2021

Een plafondlamp moet aansluiten op de decoratiestijl van de omgeving

2 min read

Het is interessant dat het ontwerp van de plafondlampen in overeenstemming is met de decoratiestijl van de omgeving, en dus een meer harmonieuze ruimte heeft. Industriële decoratie vereist bijvoorbeeld plafondlamp die lijken op de ruimte van een fabriek, die verkoperd metaal kan zijn (doet denken aan oude pijpen) of zelfs PVC, afhankelijk van de creativiteit van de ontwerper en de klant.

Een sterke trend voor plafondlamp, nog in de industriële stijl, zijn de spots op rails, gericht op accentverlichting en doen denken aan kunstgalerijen. Voor een meer romantische sfeer zijn luxe en imposante kristallen kroonluchters, hangers, voor velen zeker een verlangen. Lees meer over de meest voorkomende soorten plafondarmaturen:

Hangende plafondlampen: de belangrijkste functie van dit type armatuur is om te zorgen voor verlichting gericht op een bepaald oppervlak, zoals eettafels, bijzettafels, nachtkastjes. Het wordt aanbevolen dat dit type armatuur een afstand heeft tussen 70 cm en 1 m ten opzichte van het te verlichten oppervlak (deze variatie wordt bepaald door de gemiddelde lengte van de bewoners, evenals het model van de armatuur). De formaten kunnen het meest gevarieerd zijn (rechthoekig, koepels, ovaal, hol, vierkant, bolvormig), afhankelijk van de te gebruiken decoratieve stijl. Kroonluchters zijn een hete optie, in termen van hangende plafondlampen.

Overlappende plafondarmaturen: dit type armatuur wordt op het gipsplafond bevestigd, met zijn schijnbare lichaam aan het plafond. De belangrijkste functies zijn: algemene verlichting (plafondverlichting) en gerichte verlichting (bijvoorbeeld spots op rails). Wanneer de bedoeling het hoogtepunt is, wordt aanbevolen om een plafondlamp te gebruiken voor schilderijen en een AR-lamp (met goed gedefinieerde lichtbundels) voor sculpturen. De plafonds daarentegen zorgen voor indirecte verlichting van de hele omgeving en zijn ook in meerdere formaten terug te vinden.

Plafondinbouwarmaturen: dit type armatuur is, indien gericht, uitstekend geschikt voor accentverlichting en lijkt deel uit te maken van het gipsplafond, aangezien het lichaam volledig in het plafond is ingebed. Vaste inbouwarmaturen zijn geschikter voor omgevingen die een helderdere verlichting nodig hebben, zoals badkamers, keukens en kantoren en een meer vaste indeling. Plafondinbouwlampen zijn ook gebruikelijk, omdat ze verantwoordelijk zijn voor de indirecte verlichting van de omgeving, met meer diffuse verlichting wanneer ze een afdekking van glas, stof of acryl hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *