27 januari 2022

Het belang van veilig werken

2 min read

Veiligheid is belangrijk, dat zal niemand ontkennen, maar helaas gaat er toch wel eens iets mis op de bouwplaats. Het begint met het maken van afspraken over veilig werken, maar dat heeft alleen zin als medewerkers zich eraan houden. Vanwege tijdgebrek of gemakzucht wordt er soms afgeweken van afspraken en dan ontstaan veiligheidsrisico’s. Als opdrachtgever of werkgever wil je voorkomen dat er door ondeskundigheid of onbekendheid met de gevaren dingen misgaan.

De claimcultuur zoals we deze kennen in Amerika sijpelt ook door in Nederland. Hierdoor is het van belang voor opdrachtgevers en werkgevers dat er kan worden aangetoond dat er alles aan is gedaan is om veilig te werken.

Waarom een VCA?

Opdrachtgevers en werkgevers eisen hierom steeds vaker dat medewerkers kunnen aantonen dat ze weten hoe ze veilig moeten werken op of rond de bouwplaats. Vaak wordt er dan ook door opdrachtgevers of werkgevers gevraagd om een VCA-diploma. VCA staat voor VGM (Veiligheid, gezondheid en milieu) Checklist Aannemers Basisveiligheid. Je kunt een VCA-cursus volgen via in1keerVCA.nl samen met een VCA proefexamen en daarmee de basis van veilig en gezond werken leren beheersen. Na het volgen van de cursus vergroot je de kans dat je voor het bijbehorende examen slaagt en een diploma ontvangt waarmee je kunt aantonen dat je de kennis over veiligheid, gezondheid en milieu bezit en kunt toepassen.

Verschillende soorten VCA-cursussen

Je kunt een VCA cursus volgen via in1keerVCA.nl samen met een VCA proefexamen. Er zijn verschillende soorten VCA-cursussen met ieder zijn eigen specifieke aandachtsgebied.

Als je basiskennis op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu nodig hebt dan volstaat een VCA Basis cursus. Voor de groene sector (zoals hovenier) is er een VCA Basis Groen variant. Voor een leidinggevende functie of ZZP’er is er de VCA Vol cursus. Wanneer je bij een uitzendbureau werkt die verantwoordelijk is voor plaatsing van personeel bij hun opdrachtgevers is er de VIL-VCU.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *