27 november 2021

Hoe ga je om met faalangst voor het eindexamen?

2 min read

Examens zijn al stressvol genoeg, je moet veel leren en wilt je opleiding met een mooi cijfer afronden. Dit wordt helemaal lastig als je perfectionistisch bent en last hebt van faalangst. Je vraagt onmogelijk veel van jezelf en wilt het liefst een perfect resultaat behalen. Hiermee put je jezelf alleen maar uit en hier kunnen je cijfers ook onder gaan lijden. Maar hoe zorg je ervoor dat eindexamenstress je niet te veel wordt? Wij vertellen het je graag.

Denk positief

Alles begint met positief denken. Als je op voorhand al denkt dat je het niet kan, dan zul je dit hoogstwaarschijnlijk ook waarmaken in de praktijk. Heb vertrouwen in jezelf en vergeet niet hoe ver je al bent gekomen, je hoeft alleen nog maar eindexamen te doen en dan heb je alles gehaald. Focus hierbij op de dingen waar je goed in bent en zie het eindexamen als een leuke uitdaging.

Begin op tijd

Om stress op het laatste moment te voorkomen, kun je het beste zo vroeg mogelijk al beginnen. Maak van te voren een planning per dag of week en zorg ervoor dat je jezelf hier ook aan houdt. Zo heb je iets meer rust voor jezelf en kun je zien dat er niks aan de hand is als je goed op schema loopt. Zo hoef je je alleen nog maar bezig te houden met het leren van de stof.

Wees goed voorbereid

Zorg ervoor dat je precies uitzoekt wat je allemaal moet leren en wat je hier voor nodig hebt. Veel websites geven bundelboekjes en tips waarmee het leren van het eindexamen makkelijker wordt. Je kunt gebruik maken van oefentoetsen en samenvattingen om je kennis te testen. Ook is het handig dat je over alle schoolboeken bezit. Een handige website voor het verzamelen van al het lesmateriaal is Dubbelklik.nu. Hier vind je ook instructievideo’s en een duidelijk overzicht van examentheorie.