27 november 2021

Shovels, wat zijn dat?

2 min read

Misschien heb je plannen om later te werken in de bouwsector. Dan zal je te maken krijgen met allerlei verschillende soorten machines, die allemaal weer geschikt zijn voor verschillende soorten projecten en locaties. Een van de machines die veel gebruikt wordt bij het bouwen is de shovel. Een shovel is eigenlijk een ander woord voor een wiellader. En anders mag je het ook laadschop noemen. Wat kan je met zo’n ding?

Wat is het voor machine

Een shovel is een grondverzetmachine. Drie keer raden waar je dit voor gebruikt… Grond verzetten dus. Het ziet eruit als een soort wagen met een hefarm en zijn er in allerlei soorten en maten. Met die hefarm kan je nog variëren. Je kunt er namelijk verschillende voorzetstukken opzetten, afhankelijk van wat je nodig hebt. Zo kun je er een puinbak opzetten, of een veegbezem, hijsmast, stenenklem, een gewone dichte bak, noem maar op. Voor elke grondsoort is er wel wat. Shovels kunnen vrij licht zijn of heel erg zwaar en ook op die manier ingezet worden. Ze kunnen niet erg diep graven, daarvoor heb je een dieplepel nodig, maar dat is weer een ander verhaal. Shovels zijn erg wendbaar en daarmee flexibel. Dat komt doordat ze een knikbesturing hebben. Knikbesturing houdt in dat er in het midden van de machine een constructie zit met scharnieren en aandrijving. Met die aandrijving kan er dus geknikt ofwel gedraaid worden en dat zorgt ervoor dat er scherpe, korte bochten mogelijk worden gemaakt. 

Wie het gebruikt

In veel verschillende branches kunnen grondverzetmachines worden toegepast. Uiteraard is de bekendste branche die van het grond verzetten. En ook de bouw van grond, weg en water maakt veel gebruik van shovels. Tegenwoordig worden shovels echter ook wel ingezet om mechanisch te bestraten. Naast stratenmakers zijn deze machines ook nuttig voor het werk van hoveniers, bouw- en sloopbedrijven en in de agrarische sector. In al deze bedrijven gaat men op zoek naar een shovel te koop, omdat zo’n handige machine al gauw onmisbaar wordt in veel sectoren. Hoe kan het nou toch dat wielladers zo populair zijn in zo veel verschillende branches? Dat komt dus door het verwisselbare voorzetstuk. Doordat er allerlei verschillende werktuigen aan de machines te koppelen zijn, zijn ze super allround geworden. Trouwens, een leuk feitje: in Amsterdam is in 2016 de eerste volledig elektrische shovel in gebruik genomen. Dit is gedaan om de luchtkwaliteit te verbeteren. Zo wordt ook in het grondverzet steeds zuiniger gewerkt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *