27 november 2021

Wat doet een maatschappelijk zorgverlener?

2 min read

Werken moeten we allemaal, maar het liefst zoeken we een baan uit waar we ook onze passie in hebben gevonden of kunnen vinden. Voor sommigen is dat in de zorg. Bij mbostart zijn er verschillende opleidingen voor maatschappelijke zorg niveau 4, zoals agogisch medewerker GGZ, persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg, persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen, of thuisbegeleider.

Zorgtaken

Maar wat doet een maatschappelijk zorgverlener nou eigenlijk? een medewerker in de maatschappelijke zorg helpt mensen die daar niet meer zelfstandig toe in staat zijn met hun persoonlijke verzorging, huishouden en dagbesteding. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om mensen met een verstandelijke beperking, een verslaving, of mentaal probleem zoals depressie. Deze mensen hebben namelijk zelf soms erg veel moeite met de dagelijkse taken die voor een ander misschien wel heel vanzelfsprekend lijken.

Trajecten

Bij mbostart bieden ze hierbij verschillende trajecten aan, die allemaal op een ander specialisme gefocust zijn. Als GGZ medewerker help je mensen met een mentaal probleem, die bijvoorbeeld hersteld zijn van een verslaving of om een andere reden ooit verplichte opname hebben doorgemaakt. Als GGZ-medewerker stimuleer jij deze persoon om het leven weer op te pakken door te beginnen weer goed voor zichzelf te zorgen.

Begeleider gehandicaptenzorg

Een andere optie voor maatschappelijke zorg niveau 4 is persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg, waarbij je iemand met een geestelijke of lichamelijke handicap begeleidt. Ook zorg je ervoor dat zij zich lekker in hun vel voelen en een leuk leven ervaren. Soms kan dit wel pittig zijn, omdat er ook mensen op je pad zullen komen die zich niet meer verder kunnen ontwikkelen

Begeleider specifieke doelgroepen

Verder kun je bij mbostart ook begeleider van specifieke doelgroepen worden. Deze specifieke doelgroepen zijn dan mensen die niet zelfstandig kunnen meedoen in de maatschappij. Vaak wonen ze ook niet in een gewoon woonhuis, maar in een instelling zoals een psychiatrisch centrum of een verslavingskliniek, blijf-van-mijn-lijf huis, of asielzoekerscentrum. De ene heeft langer ondersteuning nodig dan de ander. Je bent bij deze opleiding veel bezig met het gedrag van mensen en stemmingswisselingen, en dan vooral hoe je hier zelf mee moet omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *