27 januari 2022

Wat houdt een post-hbo opleiding precies in?

2 min read

Steeds meer mensen doen tegenwoordig een post-hbo opleiding. Dit is relatief iets nieuws, mensen die al jaren werkzaam zijn weten wellicht niet zo goed wat het is. Kort gezegd is het een ontzettend relevante opleiding voor als je net van school bent, maar ook juist als je al een tijd werkt. Op websites als HBOstart.nl staan de verschillende post-hbo opleidingen beschreven. In dit artikel gaan we kort de voordelen uitleggen en wat het is. 

Inhoud post-hbo opleiding

Een post-hbo opleiding is een opleiding van een aantal maanden tot maximaal een jaar. Het is een opleiding die je kan volgen na een afgeronde hbo opleiding of na een universitaire bachelor. Het is een zogeheten hbo+ opleiding. Mensen volgen deze opleiding omdat ze verdieping dan wel verbreding zoeken in hun vakgebied. Je kan de opleiding volgen als je net van school bent, maar je kan het ook doen als je al een aantal jaar werkzaam bent. Het voordeel hiervan is dat je de dingen die je leert meteen kan toepassen in je werk. Een post-hbo opleiding kan je ook vaak in deeltijd doen, waardoor het helemaal goed te combineren is met bestaand werk. 

Verschil met een master opleiding

Het is ook veel voorkomend om na je hbo opleiding een universitaire master te volgen. Studenten doen hiervoor eerst een pre-master aan de universiteit en dan de daadwerkelijke master. Wat is nu het verschil tussen een master opleiding en een post-hbo? Een master aan de universiteit is vaak breder en theoretisch. Hetgeen wat je leert staat dus verder van de praktijk af en kan je dus minder vaak direct toepassen. Je leert vaak dingen als onderzoek doen en kritisch naar bestaande wetenschappelijke artikelen kijken. Een post-hbo opleiding staat directer op de praktijk. Dat is dus vaak nuttiger als je al een tijd aan het werk bent. Ook duurt het vaak korter, waardoor het beter te combineren is met werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *